Specificaties – Ethernet

Specificaties
Ik heb informatie nodig over:

Ethernet RJ45

Wat is het verschil tussen ethernet en internet?

Vaak is er onduidelijkheid over het verschil tussen ethernet en internet. Internet is het algemene netwerk van computernetwerken (de communicatie tussen twee of meer computers) en ethernet is als het ware de communicatievorm die gebruikt wordt voor het overdragen van data op dit netwerk. Bij ethernet wordt er gebruik gemaakt van een kabel. Een andere overdrachtsvorm is WIFI.

Wat is een RJ45 connector?

De meest gebruikte manier om met een draad verbinding te maken met het internet is via een ethernetkabel. Deze ethernetkabel komt het meeste voor met de RJ45 connector maar kan ook voorkomen als een USB, HDMI en USB-C connector.

Wat bepaald de snelheid van het internet?

De snelheid van het internet in eerste instantie afhankelijk van de snelheid die het net aanlevert. Dit is vaak de glasvezel of andere internetconnectie die in de straat is aangesloten. Vervolgens is het soort kabel dat de internetsnelheid bepaald. Op het gebied van ethernetkabels zijn er drie belangrijke varianten:

Max. data doorlaat (Gbit/s): 1Gbit/s
Max. data doorlaat (Gbyte/s): 125Mb/s
Bandbreedte (data hoeveelheid in Megahertz): 100MHz
Max. data doorlaat (Gbit/s): 1Gbit/s
Max. data doorlaat (Gbyte/s): 125Mb/s
Bandbreedte (data hoeveelheid in Megahertz): 250MHz
Max. data doorlaat (Gbit/s): 10Gbit/s
Max. data doorlaat (Gbyte/s): 1,25Gb/s
Bandbreedte (data hoeveelheid in Megahertz): 500Mhz

Wat is het verschil tussen bandbreedte en internetsnelheid?

In tegenstelling tot alle andere kabels (HDMI, Type-C en USB-A) wordt de snelheid van de ethernetkabel expliciet uitgesplitst in twee onderdelen:

  • De maximale data doorlaat snelheid
  • Bandbreedte (datahoeveelheid)

Samen vormen deze de snelheid per seconde die ook bij de andere kabel varianten wordt aangegeven. Klik hier voor een overzicht van alle aangeboden kabels.

Waarom is bandbreedte belangrijk bij internet?

Bij ethernet wordt er expliciet een uitsplitsing gemaakt omdat er bij ethernetkabels vaak gebruik wordt gemaakt van splitters. Als er een ethernetkabel gesplit wordt blijft namelijk de maximale doorlaatsnelheid hetzelfde maar veranderd de bandbreedte.

Bijvoorbeeld:

Zowel een Cat6 kabel als een Cat5e kabel gaan naar een splitter met beide drie uitgangen. Zoals te zien in bovenstaande tabel hebben beide kabels een maximale doorlaatsnelheid van 125Mbyte/s tegen een bandbreedte van 100 mhz in de Cat5e en 250 mhz in de Cat 6. De reden dat de totale snelheid (een combinatie van maximale doorlaatsnelheid en bandbreedte) uit wordt gesplitst is omdat bij het splitten van de ethernetkabel alleen de bandbreedte veranderd. Dit heeft verder niks te maken met de maximale doorlaatsnelheid. Omdat ethernetkabels via de router vaak gesplit worden is het dus belangrijk om bij ethernet rekening te houden met de bandbreedte.

RJ 45 Cat varianten

Zoals te zien in de afbeelding is ondanks dat de maximale doorlaatsnelheid gelijk is de datahoeveelheid verschillend. Het vergelijk is makkelijk te maken met een autosnelweg. Er zijn twee autosnelwegen, een één-baans en een twee-baans. Op beide snelwegen is de maximale snelheid 120. Ondanks dat de snelheid op beide wegen 120 is komen er op de twee-baans snelweg toch meer auto’s doorheen, bij ethernet omdat deze een hogere bandbreedte heeft. Bij het splitten van een ethernetkabel is het belangrijk om te kijken naar de bandbreedte.

Hedendaags is Cat 6 de meest voorkomende variant.

Hoe vertaald de internetsnelheid zich door naar de USB-C adapter?

In principe is de snelheid van het internet afhankelijk van het soort kabel dat gebruikt wordt. Iedere USB-C Adapter met RJ45 connector zou in staat moeten zijn iedere soort kabel te verwerken. Buiten de snelheid die door wordt gegeven via de RJ45 connector in de adapter is de USB Type-C uitgang (male) uiteraard ook belangrijk. Ook deze moet is een bepaalde factor bij de snelheid van het internet.

Adapters met een RJ45 Ethernet poort:

Het volgende product is aan de winkelmand toegevoegd: