Specificaties – SD/TF

Specificaties
Ik heb informatie nodig over:

SD / TF (Micro SD/SD)

Wat is de schrijf-en leessnelheid van een SD/TF kaart?

Naast het totale opslagvermogen dat de SD en Micro SD kaarten hebben zijn twee belangrijke specificaties van de SD kaart de schrijfsnelheid (vermogen om bestanden direct aan de schijf toe te voegen) en de leessnelheid (vermogen om bestanden direct van het apparaat af te lezen). Beide worden aangeduid in Mbyte/s.

De schrijfsnelheid is voornamelijk bij het maken van foto’s en video’s zeer belangrijk. De kaart die in het toestel zit moet namelijk het vermogen hebben om direct de foto’s op te kunnen slaan.

Wat is de snelheid van een SD/TF kaart?

De minimale schrijf- en leessnelheid van de SD kaarten wordt aangegeven in klasses. Op de SD kaart wordt dit meestal aangegeven met een Class logo. Hedendaags is de meest voorkomende variant de Class 10. Dit betekend dat de SD kaart een minimale schrijf en leessnelheid heeft van 10 MB/s.

class10

Wat betekenen de romeinse getallen op een SD/TF kaart?

Als aanvulling op de Classes wordt er soms een aanvulling gedaan met romeinse cijfers. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen 3 cijfers die de volgende snelheden (zie tabel). De getallen geven een minimale en maximale schrijf- en leessnelheid aan. De snelheid van een II kan nooit hoger zijn als die van een III en nooit lager zijn dan die van een I. Deze lopen dus trapsgewijs omhoog.

Mbyte/s: 12,5 – 104Mb/s
Mbyte/s: 156 – 312Mb/s
Mbyte/s: 312 – 624Mb/s

Wat is de meest voorkomende snelheid bij SD/TF kaarten?

Hedendaags hebben de meeste SD kaarten een snelheid tussen de 20 en 100 Mb/s.

Wat heeft deze kaartsnelheid te maken met de kaartlezer in een USB-C adapter?

In principe heeft de snelheid van de kaart niks te maken met de snelheid van de kaartlezer in de USB-C Adapter. De snelheid van waarmee bestanden worden overgezet is hierdoor afhankelijk van de SD/TF laart zelf en niet van de lezer in de USB-C adapter.

Adapters met een SD/TF poort:

Het volgende product is aan de winkelmand toegevoegd: