Specificaties – USB-A

Specificaties
Ik heb informatie nodig over:

USB-A

Welke USB varianten zijn er?

Bij USB wordt er vaak gedacht aan de universele welbekende USB ingang die op de meeste apparaten en kabels is te vinden. Echter is USB (universal serial bus) en alomvattende term voor meerdere poorten en kabels. De meest voorkomende USB varianten zijn:

Welke USB-A varianten zijn er?

USB-A wordt slechts gebruikt voor de overdracht van data. Op het gebied van USB-A zijn er de volgende varianten:

Datasnelheid Gbit/s: 1,5Mbit/s
Datasnelheid Gbyte/s:
Datasnelheid Gbit/s: 12Mbit/s
Datasnelheid Gbyte/s:
Datasnelheid Gbit/s: 480Mbit/s
Datasnelheid Gbyte/s: 60Mb/s
Datasnelheid Gbit/s: 5Gbit/s
Datasnelheid Gbyte/s: 625Mb/s
Datasnelheid Gbit/s: 10Gbit/s
Datasnelheid Gbyte/s: 1,25Gb/s

Wat is het verschil tussen USB-A 3.0 en USB-A 3.1?

Het belangrijkste verschil tussen USB-A 3.0 en USB-A 3.1 zit hem in de datasnelheid. USB-A 3.1 bestaat uit twee verschillende generaties, gen 1 en gen 2. Zoals te zien in de tabel heeft generatie 1 een snelheid van 5Gbit/s en generatie 2 10Gbit/s.

Verwarrend hierin is dat de USB-A 3.0 en USB-A 3.1 gen 1 beide dezelfde datasnelheid hebben van 5Gbit/s. Deze kunnen hierdoor ook als gelijk worden beschouwd. Echter komt USB-A 3.1 gen 2 niet overeen met de USB-A 3.0 versie. Het verschil tussen USB-A 3.0 en USB-A 3.1 zit hem dus in de generatie. Bekijk hier alle USB-C Adapters met USB ingang.

Hoe is USB 3.0 te herkennen?

USB-A 3.0 ofwel USB 3.1 gen 1 is de meest gebruikelijke USB variant. Bij de USB poorten is de 3.0 variant makkelijk te herkennen aan de blauwe binnenkant. De data overdracht van de USB-A 3.0 ofwel 3.1 gen. 1 en vervolgens ook de  3.1 gen. 2 komen direct overeen die van de standaard USB Type-C.

Adapters met een USB-A 3.0 poort: