Tweede beeldscherm aansluiten (Deel 1/2): Algemene functies.

Tweede beeldscherm aansluiten (Deel 1/2): Algemene functies.

Dit is de eerste blog, bestaande uit een totaal van twee blogs, om alles te weten te komen over het aansluiten van een tweede beeldscherm naast het eerste scherm, de must knows en benodigde randapparatuur. De eerste blog gaat in op enkele vereiste functies en de algemene principes van het aansluiten van een eerste/tweede scherm. De tweede blog zal gaan over het daadwerkelijk aansluiten van de extra schermen en de benodigde randapparatuur.

Display functie is een must

De eerste belangrijke functie is de display functie. Het aansluiten van het eerste of het tweede beeldscherm wordt meestal gedaan door gebruik te maken van de volgende poorten en kabels:

De eerste drie aansluitingen spreken voor zich aangezien die speciaal gemaakt zijn voor het aansluiten van extra schermen. Bij het aansluiten van een eerste of tweede beeldscherm via de USB-A of USB-C poort is extra aandacht vereist. Het is namelijk belangrijk om te checken of de desbetreffende poorten over de display functie beschikken. De display functie is de mogelijkheid die de poort/connector heeft om beeld en geluid door te geven. Beschikt de poort niet over deze functie dan zal het zonder een externe driver niet mogelijk zijn om een beeldscherm hierop aan te sluiten. Check voor het aanschaffen van randapparatuur daarom altijd eerst of de poorten in uw laptop beschikken over de displayfunctie.

Schermen dupliceren of uitbreiden

Naast de vereiste display functie is het belangrijk om te weten waarvoor de extra schermen aangesloten gaan worden. Worden de extra schermen uitgebreid of gedupliceerd?

  • Uitbreiden betekend letterlijk het uitbreiden van het huidige beeldscherm. De mogelijkheid om naast het huidige laptop scherm nog op 1 of 2 extra schermen te kunnen werken.
  • Dupliceren komt van het Engelse woord ‘duplicate’ wat verdubbelen/namaken betekend. Dupliceren is dan ook de mogelijkheid om het huidige scherm weer te geven/te kopiëren naar de extra schermen. Meestal wordt deze functie gebruikt voor het geven van presentaties of voor het kijken van films en series.

Dupliceren van het huidige scherm is relatief simpel. In principe kan er via één poort een oneindig aantal beeldschermen worden gedupliceerd. Bijna alle USB-C adapters met meerdere displaypoorten beschikken over deze mogelijkheid.

Uitbreiden is echter een iets ingewikkeldere functie aangezien hierbij ieder scherm zijn eigen beeld heeft. Het scherm is onderdeel van een geheel van meerdere schermen (1 van de 3 of 1 van de 2). Hierbij geldt dat ieder aangesloten scherm in principe één ingang in de laptop vereist. Zonder het installeren of gebruiken van speciale display functies is het niet mogelijk om via één poort meerdere schermen uit te breiden. Let hierdoor op bij het aanschaffen van randapparatuur. Dat een adapter zowel een VGA als HDMI poort heeft betekend dit niet dat deze hierdoor extra twee schermen kan uitbreiden. De adapter mag dan wel twee display poorten hebben maar deze wordt alsnog aangesloten op slechts één poort in de laptop.

Uitbreiden van 2 schermen via 1 poort

Als uitzondering op de regel zijn er wel mogelijkheden om via één poort meerdere schermen uit te breiden. Hiervoor is een adapter nodig die de mogelijkheid heeft om twee schermen individueel aan te sturen. Kenmerken aan deze adapter zijn dat deze meestal twee HDMI poorten hebben i.p.v. één HDMI en één VGA. Ook zijn deze in vergelijking tot andere adapters een stuk prijziger. Kijk hier voor een overzicht van alle adapters met deze mogelijkheid.

Meer Weten?

In de volgende blog zal worden ingegaan over het aansluiten van de schermen en de bijbehorende randapparatuur. In de tussentijd meer weten over het aansluiten van een tweede beeldscherm of over een andere onderwerp. Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier, ons e mail adres of ons telefoon nummer. Onze experts zullen er alles aan doen om je zo goed mogelijk te helpen.

Share this post

Laat een reactie achter