Tweede beeldscherm aansluiten (Deel 2/2): Schermen aansluiten.

Tweede beeldscherm aansluiten (Deel 2/2): Schermen aansluiten.

In het eerste deel van de blog zijn enkele algemene scherm functies uitgelegd die gelden bij het aansluiten van een tweede beeldscherm. In het tweede deel van de blog gaat het om het gebruiken van deze functies om zo de eerste of tweede scherm daadwerkelijk aan te sluiten en de juiste randapparatuur aan te schaffen. In deze blog wordt er vanuit gegaan dat de USB-A en USB-C poorten op de laptop worden gebruikt om de extra schermen aan te sluiten aangezien het aansluiten van schermen via de HDMI, VGA en Display poort in vele gevallen geen extra randapparatuur vereist.

Tweede beeldscherm aansluiten via USB-A

Zoals in de eerste blog aangegeven is het belangrijk dat de poort waarop het eerste of tweede beeldscherm wordt aangesloten beschikt over de display functie. Over het algemeen beschikt USB-A niet over deze display functie en is er dus een extra display driver nodig voor het aansluiten een eerste of tweede scherm. Deze display driver komt vaak voor in combinatie met een USB-A naar HDMI adapter. De benodigde driver bevindt zich meestal op het apparaat en na het aansluiten hiervan zal deze vanzelf een pop-up creëren of bij ‘deze pc’ te vinden zijn. Deze USB-A adapter wordt meestal gebruikt voor het aansluiten, met uitbreid functie, van een tweede scherm naast de al in gebruik genomen HDMI/VGA poort.

               USB-A naar HDMI adapter

Eén of twee beeldschermen aansluiten via USB-C

Zeker bij de nieuwere laptops, die vaak geen HDMI poort meer hebben, wordt de USB-C poort steeds vaker gebruikt voor het aansluiten van het eerste of tweede beeldscherm. Net zoals bij de USB-A poort is het hierbij belangrijk om te checken of de USB-C poort beschikt over de display functie. Zeker bij de relatief goedkopere laptop modellen komt het voor dat de USB-C poort geen display functie bevat.

  • Een kenmerk hiervan is dat er naast de USB-C poort nog een andere oplader/ingang gebruikt wordt. De USB-C poort dient in dit geval alleen voor data overdracht, als geëvalueerde USB-A poort. Let op: dit hoeft niet altijd zo te zijn. Controleer altijd goed of de USB-C poort beschikt over de display functie bij de laptop fabrikant.

Als u de USB-C poort beschikt over de display functie kan hier een extra scherm op worden aangesloten. Het is hiervoor mogelijk een USB-C naar HDMI kabel te gebruiken. Mochten oude HDMI kabels al aanwezig zijn of mochten er naast de HDMI aansluiting ook nog andere poorten gewenst zijn dan is een adapter met HDMI aansluiting zeer geschikt.

In tegenstelling tot de USB-A poort die vaak in combinatie gebruikt wordt met HDMI, komt USB-C vaak alleen of samen met een tweede USB-C poort voor. Zoals in vorige blog aangegeven geldt over het algemeen dat er via één poort/één adapter slechts één scherm uitgebreid kan worden. Mochten er twee schermen aangesloten worden dan is het belangrijk om of beide USB-C poorten te gebruiken of een adapter aan te schaffen die via 1 poort 2 schermen kan uitbreiden.

Extra beeldscherm aansluiten op een Macbook

Ook op de nieuwe Macbook modellen zijn er tegenwoordig één of meerdere USB-C poorten te vinden. In tegenstelling tot de andere laptop fabrikanten voorziet Apple zijn laptop modellen meestal met een USB-C Thunderbolt 3 aansluiting en beschikken dus altijd over de display functie. Een probleem bij Macbooks is echter dat Apple het niet toelaat om via één poort/één adapter meerdere schermen aan te sluiten.

Een adapter met slechts één aansluitpunt en twee display poorten zal hierdoor niet werken op een Macbook. Mochten er twee schermen aangesloten worden dan moet er bij Apple één poort per extra scherm gebruikt worden. Een makkelijke manier om dit op te lossen is het aanschaffen van een docking station met twee connectiepunten en twee displaypoorten. Hiervoor geldt dus dat ieder connectiepunt één displaypoort voor ziet. Let hierop bij het aanschaffen van een adapter.

Meer Weten?

Nog meer weten over het aansluiten van een tweede beeldscherm, over een andere onderwerp of één van onze artikelen? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier, ons e mail adres of ons telefoon nummer. Onze experts zullen er alles aan doen om je zo goed mogelijk te helpen.

Share this post

Laat een reactie achter