Het verschil tussen USB-C en Thunderbolt 3

Het verschil tussen USB-C en Thunderbolt 3

Wat is USB-C?

USB C is een nieuwe soort aansluiting en wordt gezien als de opvolger van USB A. Naast het overzetten van data is USB C in tegenstelling tot USB A ook geschikt voor het overdragen van beeld en geluid en het doorvoeren van stroom.

USB A connector
USB C connector

Het is als het ware de ideale alles in 1 kabel/aansluiting en beschikt over:

  • Data doorvoer (bestanden overzetten en ethernet)
  • Doorvoeren van beeld en geluid (display functie)
  • Doorvoeren van stroom (power delivery functie)

USB C bestaat echter uit meerdere varianten met ieder hun eigen specificaties. De drie meest voorkomende varianten zijn:

  • USB C 3.1 gen 1 (gelijkwaardig aan USB A 2.0/3.0)
  • USB C 3.1 gen 2
  • USB C Thunderbolt 3

Kijk hier voor alle USB C adapters (hubs en docking stations).

Belangrijk hierbij is om te weten dat USB C 3.1 gen 1 gelijkwaardig is aan de USB A versies 2.0 of 3.0. Deze variant kan hierdoor ook geen beeld en geluid doorvoeren en stroom overbrengen. Vaak wordt er automatisch vanuit gegaan dat er via USB C bijvoorbeeld een beeldscherm aangesloten kan worden. Dit is helaas niet het geval. In het goedkopere segment zijn er laptops te koop die over deze variant beschikken. Let tijdens het aanschaffen van de laptop dus altijd goed op de versie van de USB C poort. Vraag dit desnoods na bij de desbetreffende fabrikant.

 

Wat is Thunderbolt 3?

Zoals eigenlijk al is af te lijden uit bovenstaand stuk is Thunderbolt 3 een variant van USB C. Thunderbolt is ontwikkeld door Apple en Intel en kwam in het begin voornamelijk voor op de Apple apparaten in de vorm van Mini Display. Thunderbolt 1 & 2 waren destijds voornamelijk bekend bij de Apple gebruikers. Thunderbolt 3 is echter een veel uitgebreidere versie dan 1 & 2 en werkt met de USB C aansluiting.

Thunderbolt 3 is de snelste variant van USB C en beschikt over een dataoverdracht van 40Gbit/s en kan wel tot twee schermen voorzien van 4K 60Hz.  Het wordt vaak gebruikt door mensen die hoge kwaliteit werk moeten verrichten (grafisch voorgeven, fotografie, ICT, etc.) en werd kwam het eigenlijk alleen terug op Apple apparatuur. Tegenwoordig zien wij dit product bij steeds meer apparaten en wordt het steeds gewoonlijker bij de fabrikanten.

In tegenstelling tot de laptops en overige apparatuur waarbij Thunderbolt 3 steeds meer terug komt, komt dit bij de adapters voornamelijk terug op de docking stations. Docking stations beschikken namelijk meestal over twee USB C aansluitpunten die op de laptop aangesloten worden. Door het gebruik van twee aansluitpunten kan een hogere dataoverdracht plaats vinden en kan men hogere kwaliteit werk uit voeren. Kijk hier naar ons aanbod.

 

Conclusie: Verschil tussen USB-C en Thunderbolt 3?

Zoals boven terug te lezen is USB C een type aansluiting voor het overdragen van data, beeld en geluid en stroom. Het wordt ook wel gezien als de opvolger van USB A. USB C heeft echter meerdere varianten met verschillende snelheden en specificaties waarvan Thunderbolt 3 de snelste is.

 

Handig om te weten!

Vaak ontstaat er verwarming tussen USB C en Thunderbolt 3 omdat mensen en fabrikanten vaak spreken over een Thunderbolt 3 aansluiting. Het automatische gevoel wat hierbij opkomt is dat als aansluiting een verschil zit tussen de 2 genoemde producten. Dit is echter niet waar. Als men spreekt over een Thunderbolt 3 aansluiting dan wordt hiermee bedoeld een USB C aansluiting met de Thunderbolt 3 versie/specificaties.

 

Meer informatie?

Wil je meer weten over over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier, ons e mail adres of ons telefoon nummer. Onze experts zullen er alles aan doen om je zo goed mogelijk te helpen.

 

Ben je opzoek naar meer van dit soort producten? Neem dan hier een kijkje.

Share this post

Laat een reactie achter