Welke adapter heb ik nodig?

Welke adapter heb ik nodig?

De verschillen tussen een Adapter, Hub en Docking Station

Adapter, hub en docking station zijn verschillende termen die vaak gebruikt worden om dezelfde of vergelijkbare apparaten aan te duiden. Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze adapter, hub en docking station?

2-1-e1605184000333

Adapter

Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Het woord adapter is de alomvattende term voor alle apparaten die van een bepaalde ingang een andere soort uitgang maken. Adapter komt dan ook van het Engelse woord ‘adapting’ wat in het Nederlands aanpassen betekend.

Twee voorbeelden van een adapter zijn:

 • Een oplader die van bijvoorbeeld 230V – 5V maakt om zich zo aan te passen aan het oplaadvermogen wat een telefoon of een laptop nodig heeft;

 • Een hub of docking station die van een ingang meerdere uitgangen maakt. Bijvoorbeeld van USB Type-C naar 1x HDMI, 2x USB A en Ethernet.

In beide gevallen vormt de adapter de brug tussen twee apparaten om die zo aan elkaar te verbinden. De oplader tussen het stroomnet en de laptop of telefoon en de hub of docking station  tussen bijvoorbeeld een laptop en een TV scherm.

Het verschil tussen een adapter en een kabel die ook deze functie/brug vervult is dat een kabel meestal niet de mogelijkheid heeft bijvoorbeeld een stroomverandering door te voeren (230V naar 5V) of van USB-A naar HDMI om te vormen. De adapter is uniek in het feit dat deze de mogelijkheid heeft om een verandering te maken in het signaal dat er binnen komt en dat er uit gaat.

Hubs en Docking Stations

Maar wat is nou het verschil tussen een hub en een docking station? Want in principe vervullen deze beide de rol van één ingang omvormen naar één of meerdere uitgangen.

Ongeacht dat deze termen niet vast staan en dat sommige bedrijven deze op een andere manier gebruiken maakt SBVR Adapters als volgt onderscheid tussen een hub en een docking station:

 • Een hub is een adapter die van één ingang één of meerdere uitgangen maakt en is aangesloten met een kabel.

 • Een docking station is een adapter die van één of twee ingangen één of meerdere uitgangen maakt en direct is verbonden met het apparaat, de laptop, tablet of mobiel.

Beide adapters hebben zijn voor en nadelen. Deze worden hieronder nader besproken.

 

USB Hub

Een hub is verbonden met een kabel wat ervoor zorgt dat deze een bepaalde flexibiliteit heeft. Deze kan gemakkelijker onderweg worden gebruikt en is minder gevoelig voor beweging of stoten van het apparaat. Omdat deze niet direct verbonden is kunnen hubs over het algemeen ook beschikken over meerdere poorten. De hubs zijn namelijk niet afhankelijk van de grote of vorm van het aangesloten apparaat, omdat deze hier toch niet direct aan verbonden is. Binnen ons SBVR Adapters aanbod zijn er hubs met wel 14 poorten. Iets wat bij docking stations zeer weinig tot niet voorkomt.

Bij SBVR Adapters hebben we 2 soorten USB Hubs:

 • Met een USB-A connector. Dit is een adapter die kan omvormen van bijvoorbeeld USB-A naar HDMI.

 • Met een USB-C / Thunderbolt 3 connector. Dit is de populairste hub, aangezien de meeste apparaten beschikken over een USB-C of Thunderbolt 3 ingang.

Ondanks dat een hub flexibel is en dus geschikt is voor onderweg wordt deze door de mogelijkheid tot het creëren van veel poorten ook vaak als werkstation gebruikt voor op kantoor of thuis.

Voordelen van een USB Hub:

 • Flexibel (handig voor op reis en universeel bruikbaar),
 • Het hebben van veel poorten is geen probleem,
 • Beschikbaar voor zowel USB-A als USB-C/Thunderbolt 3 aansluitingen.

Nadelen van een USB Hub:

 • Beschikt vrijwel nooit over een Thunderbolt 3 ingang.

Docking Station

In tegenstelling tot de hub is de docking station direct verbonden aan het aangesloten apparaat. De docking station heeft het grote voordeel dat deze in de meeste gevallen twee aansluitingen heeft. De docking station wordt dus op twee punten verbonden met de laptop of een ander apparaat.

Het voordeel hiervan is dat deze hierdoor de mogelijkheid heeft om twee keer zoveel data over te dragen via de adapter en ook een veel hogere beeldkwaliteit kan doorgeven.

Door deze twee aansluitpunten en dus het vermogen om hogere kwaliteit werk te verrichten worden de docking stations voornamelijk gebruikt in combinatie met MacBooks. De Apple apparaten, voornamelijk MacBooks, waren ook de eerste apparaten uitgerust met twee aansluitingspoorten naast elkaar. Tegenwoordig komt dit ook vaker voor bij de andere laptop fabrikanten.

Voordelen van een USB C docking station

 • Kan veelal sneller data overbrengen dan een USB Hub;
 • Beschikt vaak over een Thunderbolt 3 ingang.

Nadelen van een USB-C docking station

 • Het apparaat is direct verbonden aan je laptop, dus ook kwetsbaarder;
 • Vrijwel alleen beschikbaar voor laptops met 2 USB-C of Thunderbolt 3 ingangen.

Conclusie

Beide soorten adapters hebben eigen voor- en nadelen. Beschik je niet over 2 USB-C ingangen, dan is een docking station sowieso al niet mogelijk en moet je kijken naar een USB Hub. Met een gigantische variatie aan hubs is er altijd een hub die voor jou beschikt is. Beschik je over een MacBook en wil je graag 2 USB-C poorten gebruiken om optimaal te kunnen werken, dan kan je ook een docking station overwegen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de verschillende soorten adapters, hubs en docking stations of kan je iets niet vinden op de website neem dan gerust contact met ons op. Onze experts zullen er alles aan doen om je zo goed mogelijk te helpen.

Share this post

Laat een reactie achter