Hoe sluit ik mijn PS5 het beste aan?

Hoe sluit ik mijn PS5 het beste aan?

Horizontaal of verticaal? Hoe sluit ik mijn PS5 aan?

Allereerst gefeliciteerd met het bemachtigen van je PS5. Dat was een lastige opgave, maar je hebt het voor elkaar gekregen. Nu wil je natuurlijk graag weten hoe je de PS5 instelt. Dat is redelijk eenvoudig. Het boekje met de instellingen, vertel je hoe je stap voor PS5 speelklaar krijgt. Met de PS5 kan je ervoor kiezen om een horizontaal of verticaal te plaatsen. Aan jou de keuze wat je het fijnste vindt. Wij vinden persoonlijk de verticale manier van plaatsen fijner.

Horizontaal PS5 plaatsen

Bij deze optie kun je eenvoudig de standaard bevestigen. Pak de zwarte plastic standaard uit de doos en zorg ervoor dat de haken niet bevestigd worden aan de opening in het midden. De zwarte plastic standaard plaats je aan de zijkant van de PS5. Vervolgens kun je de standaard in tegengesteld richting duwen. Als je gekozen hebt voor de disc variant, dan moet je ervoor zorgen dat de diskdrive zich aan de onderkant bevindt. Bij de digitale versie zou dit niet uit moeten maken, omdat beide kanten gelijk zijn. Ten slotte plaats de haken aan de achterkant van het midden bij de witte behuizing van je PS5. Dan druk je de standaard goed vast en ben je klaar om te gaan gamen.

Verticaal PS5 plaatsen

De standaard aan de onderkant plaatsen kan lastig zijn. Maar we gaan geruststellen het is eigenlijk heel eenvoudig. Als eerste haal de plastic standaard uit de verpakking. Deze standaard draai je vervolgens om. Op deze manier wordt de onderkant zichtbaar. Nu draai je de bovenste en onderste deel in tegenovergestelde richting. Dit doe je tot dat je een klik hoort. Als het goed is zie je nu een schroef aan de binnenkant. Deze schroef moet je eruit halen. Raak deze schroef vooral niet kwijt. Je kan de PS5 nu met de achterkant (de poorten) naar boven plaatsen. Het zwarte ronde dopje (aan de onderkant) wat je ziet kun je met je nagels verwijderen. Plaats het dopje in gat (waar de schroef) vandaan komt. Nu kun je de standaard door middel van haken bevestigen aan de inkepingen die terugkomen aan de achterkant van de console. Draai de standaard met schroef vast. Sluit je PS5 aan het stroomnetwerk en geniet van je PS5.

Hoe haal ik het meeste uit mijn PS5?

Naast de positionering van de PS5 is het ook belangrijk om te kunnen genieten van de beste beeldkwaliteit. Hierbij gaat het voornamelijk om de hoeveelheid dataoverdracht (bandbreedte) dat de PS5 heeft. Het vermogen van de console, tv, kabel of randapparatuur om beeldkwaliteit en geluid over te brengen. Binnen de dataoverdracht zijn er drie onderdelen om in de gaten te houden.

  • Resolutie en verversingssnelheid (Hz)
  • Kleurweergave (RGB/YUV 4:4:4, 4:2:2, 4:2:0)
  • 8 bit of 10 bit (HDR) kleurendiepte

Als al deze functionaliteiten optimaal gebruikt worden 4k, 120Hz, 4:4:4 kleurenweergaven met een 10bit kleurendiepte (HDR) is er in principe een dataoverdracht nodig van 40Gbit/s.

Wat blijkt is dat de PS5 momenteel beschikt over slechts 32Gbit/s en dit betekend dat in principe op één van de kwaliteitsonderdelen gekort moet worden. Bij HDMI 2.1, 4k 120Hz valt op dat er een kleurenweergaven gebruikt wordt van YUV4:2:2 wel met een HDR kleurendiepte. Door het korten van de kleurenweergave zullen de kleuren er iets minder uitgesproken uitzien. Op het eerste oog is het verschil tussen YUV 4:4:4 en 4:2:2 zeer moeilijk te zien.

De chipset van de PS5 schijnt wel de mogelijkheid te hebben om de 40Gbit/s – 48Gbit/s te kunnen dragen. De beperking komt dus elders vandaan, hardware of software. In de toekomst zou het mogelijk zijn dat deze functionaliteit d.m.v. een software update beschikbaar wordt gesteld.

Bij het optimaal gebruik maken van de PS5 is het belangrijk dat de overige apparatuur ook beschikt over dezelfde beeld en geluidsspecificaties. Dit betekend de aanschaf van een HDMI 2.1 kabel en een TV die beschikt over al bovengenoemde specs.

Uiteraard is het ook mogelijk om de PS5 aan te sluiten met een HDMI 2.0 kabel. Deze kabel beschikt in dat geval over 18Gbit/ps en zal 4K 60Hz, YUV4:2:2 bij een 10bit kleurendiepte doorgeven.

Hoe combineer ik mijn PS5 met bijvoorbeeld een TV ontvanger?

De PS5 is vaak niet het enige onderdeel uit een TV opstelling. Vaak zijn er meerdere input bronnen (TV ontvangen, laptop of een andere console) en een geluidsinstallatie die aangesloten zijn op de TV. Vele TV’s beschikken over twee HDMI input signalen maar zodra hier een derde bij komt vormt dit problemen.

Een handige oplossing hiervoor is de HDMI switch. De switch beschikt over de mogelijkheid om tussen meerdere input signalen te schakelen naar één bepaalde output (TV of beamer). Hierbij wordt het in en uitpluggen van kabels dus voorkomen.

Om terug te komen op de PS5 is het echter wel belangrijk dat de switch beschikt over een zo hoog mogelijke dataoverdracht om daarmee het optimale beeld te kunnen doorgeven. Voor de fanatieke gamer zijn er momenteel nog geen switches op de markt die beschikken over de HDMI 2.1 functionaliteit die voldoend aan de specificaties van de PS5. Bij het gebruik van een switch betekend dit dat men niet kan gamen op de beste beeldkwaliteit.

De HDMI switch met de beste beeldkwaliteit is momenteel gebaseerd op HDMI 2.0 en dus 18Gbit/s data overdracht. In principe beschikt deze over 4K 60Hz, YUV 4:4:4 en HDR. Echter zal deze door de dataoverdracht nooit deze specificaties doorgeven. 18Gbit/s zorgt ervoor dat deze geconverteerd zal worden naar 4K 60Hz, YUV 4:2:2 bij HDR of 4K 60Hz, YUV 4:4:4 en 8 bit kleurendiepte.

1 interne link naar HDMI Switch is voldoende. Als de nieuwe navigatiestructuur is doorgevoerd moeten we deze link aanpassen

Meer weten?

Nog meer weten over het aansluiten de PS5 en het behalen van de optimale beeldkwaliteit? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier, ons e mail adres of ons telefoon nummer. Onze experts zullen er alles aan doen om je zo goed mogelijk te helpen.

Share this post

Laat een reactie achter