Wat is het verschil tussen een HDMI switch, HDMI splitter en een HDMI matrix?

Wat is het verschil tussen een HDMI switch, HDMI splitter en een HDMI matrix?

De juiste HDMI omvormer kiezen kan soms best wel ingewikkeld zijn. Het lijkt misschien hetzelfde, maar een HDMI switch en een HDMI splitter zijn 2 verschillende apparaten met tegenovergestelde functies.

Wat is een HDMI switch?:

Koppelt meerdere apparaten (bijvoorbeeld een PlayStation & een dvd-speler) aan één beeldscherm.

Voorbeeld:

Een huiseigenaar wil graag zijn dvd-speler, spelcomputer, digitale ontvanger en laptop aansluiten op zijn beeldscherm. Het beeldscherm heeft echter geen 4 HDMI poorten of deze zitten niet op een fijne plek. De apparaten kunnen met (in dit geval) 4 HDMI kabels aangesloten worden aan de 4 HDMI ingangen van de switch. Het beeldscherm (dit kan bv. een computerbeeldscherm, beamer of televisiescherm zijn) wordt met de HDMI kabel verbonden aan de HDMI uitgangspoort van de switch. Met de knop of meegeleverde afstandsbediening is het daarna mogelijk om gemakkelijk te wisselen tussen de 4 kanalen.

Wat is een HDMI splitter?:

Koppelt één apparaat (bijvoorbeeld een PlayStation) aan meerdere beeldschermen. Zo krijg je dus op meerdere beeldschermen hetzelfde beeld te zien.

Voorbeeld:

Een horeca eigenaar wil graag een voetbalwedstrijd op meerdere beeldschermen in zijn ruimte laten zien. Het televisiekastje wordt dan gekoppeld aan de HDMI ingang van de HDMI splitter en de 2 beeldschermen worden via 2 HDMI kabels gekoppeld aan de 2 uitgangen van de HDMI splitter. De wedstrijd is nu zichtbaar op twee verschillende beeldschermen.

Wat is een HDMI matrix?:

Een HDMI matrix is gewoon een HDMI splitter & HDMI switch in één apparaat. Deze koppelt dus meerdere apparaten (bijvoorbeeld een Playstation en een dvd speler) aan meerdere beeldschermen.

Voorbeeld:

We gaan wederom terug naar de horeca eigenaar. De eigenaar wil soms ook 2 verschillende voetbalwedstrijden weergeven op 2 verschillende beeldschermen tegelijkertijd. De HDMI matrix biedt de mogelijkheid om dit te doen. De eigenaar kan dus kiezen om 2 televisiekastjes te koppelen aan de HDMI matrix en hierdoor op 2 verschillende beeldschermen ieder een eigen zender aan te zetten. Op avonden waar maar één wedstrijd plaatsvindt kan de eigenaar hierna kiezen om op beide schermen hetzelfde beeld te tonen.

 4K HDMI switch kopen?

Een HDMI switch heeft dus altijd één HDMI uitgang en meerdere HDMI ingangen. Zo kan je eenvoudig meerdere apparaten aansluiten op één beeldscherm. Hierdoor hoef je niet iedere keer je HDMI kabels te wisselen, als je klaar bent met gamen en je wilt televisie kijken. Bij SBVR-adapters.nl hebben we een grote variatie aan switches die allemaal 4K (3840*2160p) beeldresolutie ondersteunen en over verschillende audio poorten beschikken om ook je eventuele geluidsinstallatie gemakkelijk te kunnen koppelen.

4K HDMI splitter kopen?

Een HDMI splitter heeft dus altijd meerdere HDMI ingangen en één HDMI uitgang. Zo kan je dus op meerdere beeldschermen hetzelfde beeld weergeven. Bij SBVR-adapters.nl hebben we een grote variatie aan splitters die allemaal 4K (3840*2160p) beeldresolutie ondersteunen. Het is niet mogelijk om met een splitter je bureaublad (PC) uit te breiden, alleen dupliceren is mogelijk.

4K HDMI matrix kopen?

Een HDMI matrix heeft zowel meerdere HDMI ingangen als HDMI uitgangen. Dit maakt het mogelijk om meerdere apparaten aan te sluiten aan meerdere beeldschermen. U kunt dus op één beeldscherm gamen en op een ander beeldscherm een film kijken, tegelijkertijd. Maar u kunt ook kiezen om op beide schermen hetzelfde beeld weer te geven.

4K bij 60 Hertz beeldverversing

De meeste switches, splitters en matrixen van SBVR Adapters beschikken over 4K@60Hz beeldkwaliteit. De Hz (Hertz) staat voor ‘refresh rate’, ofwel verversingssnelheid. Hz zegt iets over het aantal frames dat je televisie per seconde laat zien. Een frame is vergelijkbaar met een plaatje. Bij het snel afspelen van deze plaatjes ontstaat er een bewegend beeld. Hoe meer frames per secondes (hoe meer Hertz), hoe vloeiender het bewegende beeld er op de televisie uitziet. Zet je de beeldkwaliteit van de HDMI omvormers op Full HD (1920*1080p,) dan wordt de verversingssnelheid verdubbeld naar 120 Hz.
Let op: Je moet wel over de geschikte HDMI kabels beschikken om 4K@60Hz te realiseren. Dit moet minimaal een HDMI 2.0 kabel zijn. Bekijk hier ons aanbod HDMI kabels.

Bestel direct online bij SBVR-adapters.nl

Naast HDMI switches, splitters en matrixen, verkoopt SBVR adapters ook netwerkswitches, USB (C) adapters, opladers en nog veel meer elektronica accessoires en computer benodigdheden.
Heb je gevonden wat je zocht? Bij SBVR-adapters.nl heb je gegarandeerd de beste prijs in de markt. De verzending is gratis vanaf €20,-. Bij vragen of opmerkingen staan onze experts iedere werkdag tussen 09.00 en 17.30 voor u klaar om deze z.s.m. te behandelen. Neem dus gerust contact op met onze klantenservice en laat het ons weten. Je kunt contact opnemen via de live-chat service, e-mail of telefoon.

Bestel je op werkdagen voor 17:00? Dan heb jij jouw bestelling morgen al in huis.

Share this post

Laat een reactie achter