Wat is de beste adapter voor je Macbook?

Wat is de beste adapter voor je Macbook?

Voor optimaal gebruik is het belangrijk een goede adapter te hebben die past bij je Macbook of andere laptop. Hierbij is het voornamelijk belangrijk om te kijken naar:

  • De specificaties van de Macbook en welke adapters hierop aansluiten;
  • De gebruikseisen van jezelf.

In deze blog zullen wij op het eerste punt ingaan. Welke belangrijke functies heeft de Macbook en welke adapters sluiten hier het beste bij aan?

Wat zijn de belangrijkste functies van een Macbook?

Uiteraard zitten er veel belangrijke specificaties op een Macbook. Als het echter gaat om het aansluiten van extra apparatuur door middel van een adapter dan is het belangrijk om te letten op de volgende onderdelen:

  • De Thunderbolt 3 poorten;
  • Of de Macbook draait op de nieuwe M1 chips.

Op iedere Macbook zitten tegenwoordig de nieuwe USB-C Thunderbolt 3 poorten. Thunderbolt 3 is de nieuwste variant van Thunderbolt en komt voor als USB-C aansluiting. Voor meer over Thunderbolt en USB C kijk dan ook deze blog. De Thunderbolt 3 poorten zijn de beste USB-C poorten die momenteel aanwezig zijn en beschikken over 40Gbit/s dataoverdracht (2x 4K@60Hz voor de aangesloten beeldschermen) en een oplaadvermogen van 100W. Deze belangrijke specificaties worden voornamelijk gebruik voor hoge kwaliteit werk zoals grafisch design, fotogratie, en ICT.

Een ander belangrijk punt is de nieuwe M1 (zelfgeproduceerde) chip die tegenwoordig in de Macbooks zit. Sinds Apple deze nieuwe chips aan zijn Macbooks heeft toegevoegd is er een belangrijke functie verdwenen. Namelijk de functie om via één poort meerdere schermen uit te breiden. Door de nieuwe chip is het mogelijk om slechts één scherm aan te sluiten per USB-C Thunderbolt 3 poort.

Hoe hebben deze punten invloed op de adapters?

Rekening houden met de Thunderbolt 3 functionaliteit is aardig simpel. Als er vereist wordt dat de Thunderbolt 3 functionaliteit volledig wordt gebruikt dan moet er een Thunderbolt 3 aansluiting op de adapter zelf zitten. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij het gebruik van een 8K scherm. Door de adapter wordt de Thunderbolt 3 ingang eigenlijk verlengt en heeft men daarnaast de mogelijkheid om bijvoorbeeld nog een USB of HDMI te gebruiken.

Bij het selecteren van de juiste adapter voor de Macbook met of zonder M1 chip wordt interessant bij het aansluiten van extra beeldschermen. De M1 chip zorgt er namelijk voor dat het niet meer mogelijk is om via één Thunderbolt 3 poort meerdere schermen uit te breiden (Belangrijk, dupliceren kan dus wel). Een manier om dit op te lossen is door een adapter aan te schaffen die gebruik maakt van meerdere poorten. Dit komt vaak voor in de vorm van een docking station. Een andere mogelijkheid om dit op te lossen door een adapter aan te schaffen met de displaylink functie. Deze heeft een bepaalde driver die de extentie toch mogelijk maakt. Adapters met deze functie zijn vaak prijzig waardoor het aanschaffen van een docking station het meest gekozen alternatief is.

Heeft de Macbook geen M1 chip dan is het nog wel mogelijk om via 1 poort meerdere beeldschermen uit te breiden. Hierbij heeft de adapter vaak twee HDMI poorten. Een belangrijk punt is dat de meeste adapters werken zonder Thunderbolt 3 aansluiting, ofwel deze hebben slechts een dataoverdracht van 20Gbit/s. Het gebruiken van twee schermen zorgt er dus voor dat de beeldkwaliteit aardig wordt verminderd. Om deze reden wordt de docking station met twee aansluitpunten alsnog vaak aangeraden als beste adapter voor de Macbook.

Het gebruik van twee poorten voor het aansluiten van twee schermen is de meest voorkomende oplossing voor de Macbook. Mocht dit echter niet mogelijk zijn omdat de andere poort elders voor wordt gebruikt dan is dit mogelijk. Het gaat alleen wel ten koste van de beeldkwaliteit.

Meer Weten?

Nog meer weten over het aansluiten van een tweede beeldscherm, over een andere onderwerp of één van onze artikelen? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier, ons e mail adres of ons telefoon nummer. Onze experts zullen er alles aan doen om je zo goed mogelijk te helpen

Share this post

Laat een reactie achter